Obavijest o dodatnim mjerama i preporuke pčelarima na području djelovanja Pčelarskog društva Moslavina Otok Ivanić

Poštovani kolege pčelari,
sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nastavno na sprječavanje daljnjeg širenja koronavirusa COVID-19 te utjecaja mjera samoizolacije i mogućih karantena na pčelarsku djelatnost Pčelarsko društvo Moslavina Otok Ivanić (dalje u tekstu PDMOI) donosi sljedeće mjere i preporuke:

Mole se pčelari PDMOI-a da pčelinje zajednice sele isključivo unutar pašnog područja pčelarskog društva.

Pčelare PDMOI čije se pčele nalaze ili će se nalaziti na području pašnih područja drugih udruga molimo da osiguraju osobu od povjerenja/pčelara s navedenog područja koji će u slučaju propisanih mjera samoizolacije za vlasnika i/ili karantene moći pčelinjim zajednicama pružiti nužnu brigu.

Seleće pčelare čije pčele se trenutno nalaze na pašnom području PDMOI, te pčelare članove PDMOI s prebivalištem van pašnog područja PDMOI molimo da osiguraju osobu od povjerenja/pčelara s navedenog područja koji će u slučaju propisanih mjera samoizolacije za vlasnika i/ili karantene moći pčelinjim zajednicama pružiti nužnu brigu.

Pčelari koji su namjeravali u skorijem roku doseliti pčelinje zajednice na pašno područje PDMOI obavještavamo kako se izdavanje suglasnosti za smještaj pčelinjih zajednica obustavlja do 31.03.2019. Bez obzira na navedeno nužno je za dolaske planirane ove sezone podnijeti Prijavu za predvidljivu pašu prije prijevoza pčelinjih zajednica na pašu Povjereniku predati u roku od 30 dana prije očekivanja pčelinje paše u pismenom obliku. Uz prijavu molimo pčelare da osiguraju osobu od povjerenja/pčelara s navedenog područja koji će u slučaju propisanih mjera samoizolacije za vlasnika i/ili karantene moći pčelinjim zajednicama pružiti nužnu brigu. Povjerenik će s obzirom na razvoj situacije pčelarima ako za to bude postojala mogućnost izdavati Suglasnosti za smještaj a zavisno o popunjenosti kapaciteta paše uz pravo prvenstva za domicilne pčelare. Nastala situacija NE SMATRA SE vremenski nepredvidljivom pašom te se izuzima mogućnost kada pčelar može Povjereniku predati Prijavu 48 sati prije namjeravanog dovoženja pčelinjih zajednica.

Molimo mlađe pčelare a koji su u mogućnosti pomoći u pružanju nužne brige pčelinjim zajednicama u slučaju potrebe da se prijave povjereniku, predsjedniku ili tajniku udruge na niže navedene kontakte.

Ukoliko je nekome od starijih pčelara potrebna pomoć slobodno se obratite povjereniku, predsjedniku ili tajniku udruge na niže navedene kontakte.

Povjerenik za pašni red:
Martina Puškarić
tel: + 385 (0)95 595 5157
email: martina.puskaric@gmail.com

Predsjednik udruge:
Mato Anić
tel: + 385 (0)91 95596 55
email: matula.sni@gmail.com

Tajnik udruge:
Vjekoslav Puškarić
tel: + 385 (0)91 565 9186
email : vjekoslav.puskaric@gmail.com